Despre Valea Prahovei

Intr-o zi, m-am hotarat sa las agitatia orasului in urma si sa imi amintesc cat de bine este sa strabati poteci, paduri, sa faci drumetii, alpinism asa ca, mi-am luat rucsacul in spate, gandurile intr-o rasuflare si mi-am spus:
“vreau sa cunosc, vreau sa vad, vreau sa simt muntele

Cred ca a fost dragoste la prima vedere, la prima atingere, pentru ca al muntelui am ramas, desi, uneori mi se face dor si de o balaceala in apa sarata a marii, de pescarusi si de sunetul valurilor.

Cazare in Sinaia

Pe cararile muntilor oamenii se cunosc parca de o vesnicie. E de ajuns sa zambesti si sa saluti vorba curge apoi de la sine, focul se incinge repede...la fel si prieteniile.

Muntele te ajuta sa fi liber si sa ai incredere in tine!
Te ajuta sa inveti sa zambesti, sa uiti de griji, sa stii sa asculti, te urca pana langa Dumnezeu sa tragi o gura de aer curat si iti arata jos toate minunatiile!
Vara...ai padure verde, pasari, focuri de tabara, greieri,trasee, iar iarna ai zapada din belsug si poti sa incerci orice iti trece prin minte: schi, sanius, celofan, bulgareala, ingerasi in zapada...

Si...incepand cu aceasta dragoste m-am hotarat sa o dau mai departe si altora, sa ii ajut sa gaseasca la munte locurile la care au visat, traseele pe care si le-ar fi dorit, pensiunile unde seara se sta la taifas, se face un gratar stropit cu veselie si se bea vin fiert, hotelele unde confortul inseamna mult mai mult decat o camera, o baie, un televizor, un pat si asternuturi ca la mama acasa.

As putea sa va vorbesc despre turism atat de mult, incat nu ar mai ramane nimic de spus, dar pentru acest lucru gasiti alte siteuri.
Eu insa am sa va vorbesc despre turism altfel. Am sa ma scotocesc de tot ce am ca si informatie si am sa vi-o ofer.

Nu am sa definesc turismul si nici nu am sa incerc sa-l descriu doar prin termeni economici, demografici, tehnici, sociali, naturali..., pentru ca intr-o oarecare masura l-as delimita.
E ca si cum as lega un om la ochi si i-as citi statistici, date meteo sau i-as da date despre altitudini fara sa-l las sa viseze sau sa le atinga.

Pensiuni in Sinaia

Am sa incerc sa descriu turismul ca pe o legatura intre ceva anume din noi si un anumit loc: o amintire si un foc de tabara, un zambet si o plimbare cu telecabina, rasaritul soarelui si skiatul pe o partie cu zapada alba si proaspata..., un zanganit de sabie si o batalie din trecut, un vis despre printi si printese si un castel rupt din basm.

Am sa incerc sa editez fiecare articol altfel: o legatura intre mine si ceea ce prezint, o legatura intre ceea ce prezint si ceea ce visati Dvs. de la un concediu de vis, un vis transformat in realitate si binedispunere nu doar printr-un bilet ci si printr-o calatorie cu puterea gandului.

Astazi, eu am sa incerc sa va pictez Valea Prahovei in cuvinte - o adevarata provocare -, iar voua va las la indemana imaginatia prin care sa dati viata tabloului!
VALEA PRAHOVEI

Judetul Prahova este situat pe pantele sudice ale Carpatilor, nu departe de curbura, avand o suprafata de 4.694 kmp si peste 873.000 locuitori.
Cazare in Sinaia
Judetul Prahova are o populatie de 872.900 locuitori si o densitate de 184,9 locuitori/kmp, fiind al doilea dupa Bucuresti din acest punct de vedere. Locuitorii acestui judet locuiesc in 100 de localitati: 2 municipii, 12 orase si 86 comune.
Resedinta administrativa a judetului este Ploiesti, cu aproximativ 300.000 locuitori, situat la 60 km nord departare de Bucuresti si 40 km distanta de Aeroportul Otopeni.
Prima mentiune documentara a localitatii a fost facuta in anul 1503; actul de nastere al orasului este considerat insa documentul emis de Mihai Viteazul in 1597, prin care vestitul domn declara Ploiestiul targ domnesc si face din el un centru militar.
Ploiestiul s-a dezvoltat datorita pozitiei sale geografice si in special datorita petrolului sau, acesta devenind in timp cel mai important oras in ceea ce priveste activitatile referitoare la petrol in Romania. Ploiestiul este si unul dintre cele mai importante centre de extractie si tehnologie petrochimica din lume. Despre toate acestea se poate afla la Muzeul Petrolului.
Muzeul Ceasurilor este de asemenea un punct de atractie pentru turisti.
In judetul Prahova, cea mai importanta activitate desfasurata de-a lungul timpului a fost si a ramas turismul.
Judetul Prahova a fost botezat dupa raul Prahova, in al carui bazin superior si mijlociu se afla situat si dupa frumoasa si faimoasa Vale a Prahovei.

Pensiuni in Sinaia

Valea Prahovei este una dintre cele mai cautate destinatii turistice din Romania. Usor accesibila, atat cu trenul, cat si rutier, la o distanta relativ mica de capitala tarii, este deosebit de frumoasa si dispune de numeroase amenajari turistice.
Dupa cum ne spune si numele sau ea se afla situata in mare parte in Judetul Prahova.

Este compusa dintr-un sirag de localitati turistice: Sinaia, Busteni, Breaza, Campina, Comarnic, Azuga judetul Prahova si Predeal judetul Brasov.
Cazare in Sinaia
Sinaia, Azuga, Busteni, Breaza sunt deasemenea regiuni interesante nu doar ca si turisti ci si ca si investitori.
De asemenea Valea Teleajenului si Valea Slanicului, cu statiunile lor renumite (Valenii de Munte, Cheia, Slanic) completeaza potentialul turistic al acestui judet. Fiecare statiune are particularitatile sale si propriile ei facilitati de cazare si tratament.

Sinaia, Perla carpatilor, este situata la 1000 de m altitudine. Punctul pricipal de atractie al acesteia este Castelul Peles, construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil germanic, si are 160 camere si valoroase coletii de arta, arme si mobilier. Manastirea Sinaia, construita intre 1695-1796 in stil brancovenesc este un adevarat muzeu cu manuscrise si opere de arta valoroase.

Statiunea Busteni este situata pe Valea Prahovei, la 135 km departare de Bucuresti, intre Vf. Caraiman (2.284 m deasupra nivelului marii) si Vf. Cosila (2.489 m altitudine).

Azuga, situata pe drumul national la 15 km de Busteni, este cunoscuta inca din secolul al XIII-lea ca loc de tratament datorita apelor sale minerale.

Valenii de Munte este situat pe Valea Teleajenului si inconjurat de dealuri acoperite cu paduri, cunoscut datorita Universitatii de Vara "Nicolae Iorga" care reuneste oameni de stiinta din Romania si de peste hotare.

Slanic, situat pe Valea Slanicului, la 400 m deasupra nivelului marii, este renumit pentru terapia cu aerosoli si helioterapie in mina de sare, una dintre cele mai mari din Europa.

Situata in partea superioara a judetului Prahova, Valea Prahovei este dominata de abruptul versantilor de est ai muntilor Bucegi care iau forma unui amfiteatru dispus in semicerc, atingand 2505 m in varful Omu.

Tipul predominant de relief este cel litologic. Pe conglomerate si gresii, in urma oscilatiilor climaterice si a eroziunii eoliene, s-au format: Babele, Ciupercile si Sfinxul.
Ca si clima, aceasta zona se inscrie in conditiile generale ale climatului de munte, cu temperaturi medii anuale de 0-6°C, precipitatii abundente (1000-1200 mm/an) si vanturi puternice.
Ca si flora, din oricare punct al zonei Valea Prahovei ne putem da seama de insiruirea esentelor lemnoase care compun covorul vegetal al acestei zone. Iarna, mai bine ca oricand, se poate distinge padurea de foioase (fag, anin, carpen, alun) de padurea de conifere.
Sub stancile Sfanta Ana si sub stancile de la Poiana Stanii se poate admira o specie rara de rasinoase: tisa (Taxus Baccata), avand lemnul trandafiriu, mirositor si tare si frunzele lungi, inguste, lucitoare si otravitoare. Acest arbust poate atinge uneori varsta de o mie de ani.
Pe Cumpatul, pe Piscul Cainelui si in Valea lui Bogdan se poate admira laricele sau zada, remarcabil prin frunzisul sau straveziu si gingas de un verde fragil. Pana la altitudinea de 1400 m predomina fagul, urmeaza apoi o zona de tranzitie de fag si brad pana la altitudinea de aproximativ 1600 m, de la care inaltime in sus predomina coniferele.
De la 1800 m incep sa apara pasunile alpine formate din plante ierboase (gentiene, garoafe) si plante lemnoase (rododendronul, afinul). De asemenea, la aceasta altitudine apare si renumita floare de colt, ocrotita de lege ca monument al naturii.
In etajul alpin inferior, sunt foarte raspandite tufisurile care ocupa mari suprafete si sunt alcatuite din jneapan si anin de munte.

Cel mai indraznet si magnific ramane insa relieful care este pe cat de variat, pe atat de frumos.
Nimic nu se compara cu un rasarit de soare la munte, cu provocarea Bucegilor, cu sclipirea si scartaitul zapezii sub bocanc!

Relieful carstic al muntilor Bucegi s-a dezvoltat pe seama calcarelor si apare sub forma de chei, pesteri, lapiezuri, hornuri, marmite etc. acest fapt fiind si cheia raspunsului la intrebarea:

de ce este atat de dezvoltata turistic aceasta zona

Pentru ca aici turistul are cu ce sa se delecteze, are ce sa vada - atat in Valea Prahovei cat si in imprejurimile sale.
Nu se plictiseste! Timpul nu pare sa doarma niciodata aici!
Eu cred ca Dumnezeu iubeste acest loc mai mult decat altele!

Pe Valea Prahovei, principalele structuri de agrement sunt:

Partiile de schi, partiile pentru sanii, partiile pentru bob;
Mijloacele de transport pe cablu: telescaunul, teleschiul, telecabina;
Patinoarele artificiale;
Potecile si punctele de belvedere;

Insa..., daca muntele va oboseste vi se deschid o alta sumedenie de variante in orasele si localitatile din imprejurimi: castele, manastiri, biblioteci, biserici, monumente, case memoriale, muzee: Monumentul Crucea Eroilor din Caraiman (Prahova, Busteni), Manastirea Brebu (Prahova, Brebu), Monumentul Ultima Grenada (Prahova Busteni), Palatul Culturii (din Ploiesti) (Prahova Ploiesti), Casa Memoriala Cezar Petrescu (Prahova, Busteni), Casa Domneasca Matei Basarab (Prahova, Brebu), Colectia Etnografica (in Posada), Muzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu (Prahova, Campina), Muzeul de Stiinte ale Naturii (Prahova, Ploiesti), Muzeul Peles, Muzeul Ion Luca Caragiale (Prahova, Ploiesti),
Muzeul Memorial Nichita Stanescu (Prahova, Ploiesti), Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu (Prahova, Campina), Muzeul Nicolae Iorga (Prahova, Valenii de Munte), Manastirea Zamfira (Prahova Lipanesti), Schitul Lespezi cu Biserica Sf. Treime (din Posada) (Prahova Comarnic), Biserica Sf. Trei Ierarhi (din Slanic Prahova) (Prahova Slanic), Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena) (Prahova, Baicoi), etc.

Daca nici acestea nu va multumesc, va ramane sa va daruiti si altceva, sa va alintati in cele cateva zile de relaxare cu

Saune, piscine acoperite;
Terenurilde fotbal, tenis, baschet;
Stadioane, cinematografe,
Sali de jocuri mecanice, bowling, popicarii;
Biliard, discoteci;
Restaurante, puburi, baruri de noapte;
Cazinouri;

Daca nici acestea nu au reusit sa va capteze atentia si sa va captiveze, va mai raman de luat in calcul:

Parcul National Bucegi, parc intrat in circuitul turistic national si international datorita dotarilor adecvate,
Rezervatia Naturala Arinisul de la Sinaia,
Rezervatia Naturala Muntele de Sare,
Vf. Piatra Verde, la 4 km departare de oras si oferind turistului o minunata panorama.

In Valea Prahovei se aseza Dumnezeu pe un munte cu fruntea intre palme si tacu! Noaptea aceea se spune ca a fost cea mai lunga! A doua zi, in locul unde EL a sezut a crescut o floare rara si s-au nascut minuni!

 
 

Home

Restaurante Valea Prahovei

Inscrie Pensiune

Inscrie Restaurant

Delta Dunarii

Despre Valea Prahovei

Parteneri

Contact

© Pensiuni Valea Prahovei 2008
Toate Drepturile Rezervate
 
Creare site by Studio Media Pixel