Mai jos apare o descriere a statiunii Valenii de munte cu locatiile care ofera cazare Valenii de munte dar si pensiuni Valenii de munte in 2011 si 2012. Cazare Valenii de munte la preturi rezonabile si cazare Valenii de munte pentru toate buzunarele si toate genurile de oameni.

Pensiuni din Valenii de munte | Despre Valenii de munte

Cazare Valenii de munte, Pensiuni Valenii de munte

VALENII DE MUNTE

Privirea lui Iorga vegheaza din timp
Aici la Valenii de Munte
Si cheia istoriei cere rastimp
Celor multi care stiu sa asculte.

Loc de legenda ca-o lume de vis
Cu oamenii dintr-o bucata
Valenii de Munte au cerul deschis
Strabunii vegheaza în vatra.

Privirea lui Iorga e vie oricând
Aici la Valenii de Munte
Si pietre si râuri transmit într-un gând
Valenilor locul de frunte.

Cinstind festivalul cu tuica dintâi
Se aduna românii pe seara
Miroase-a prune din fiert si gutui
Valenii-s bucata din tara

(Imnul orasului a fost compus de Carmen Aldea Vlad si interpretat de Fuego)


Orasul este situat in judetul Prahova, la 98km de Bucuresti, la 89km S-E de Brasov si la 28km N fata de Ploiesti, pe Valea Teleajenului, intr-o regiune pitoreasca de dealuri subcarpatice, la o altitudine medie de 350 m. Coordonatele geografice sunt 26:03 E si 45:12 N.

Valenii de munte este un oras impanzit de istorie, de oameni marcanti fiind totodata un leagan al jurnalismului romanesc. In Valenii de Munte apar majoritatea editiilor cotidienelor nationale, precum Ziua, România Libera, Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Pro Sport sau Gazeta Sporturilor.

Valenii de Munte este defapt o localitate situata in zona depresionara Valenii de Munte, pe Valea Teleajenului. Aceasta minunata localitate este inconjurata de dealuri garbovite si batrane a caror spinari sunt impodobite cu paduri dese si iarba verde “ca acasa”. Asa cum spunea si Labis in vremea tineretii sale intr-un ravas trimis iubitei sale: „Valenii sunt de fapt de deal si nu de munte. (Nicolae Labis – 1951)”.
Cu o populatie nici prea putina, dar nici prea multa, in jur de 13 mii de persoane, Valenii de Munte este un oras mic, linistit, curat, cu oameni „cuminti” si frumosi, cu istorie brazdata in toate colturile si pietrele sale inca din paleoliticul mijlociu, fapt demonstrat de unele cercetari arheologice in zona. In secolul al XV-lea, Valenii de Munte a fost atestat ca si targ al secuienilor si vama, intr-o porunca a lui Dan al II-lea.

De undeva din timp, Valenii de Munte „ne povesteste” cum a fost o veriga a istoriei nationale si un oras de marca, deoarece el a fost pe rand: capitala de judet, vama, târg, resedinta „plaiului Teleajen”, centru politic al raionului si cetatii de cultura Teleajen .

- 1431: atestare documentara a localitatii Valenii de Munte într-o porunca a lui Dan al II-lea.
- 1433: prima atestare documentara a \"drumului Teleajenului\" (Valeni - Drajna - Cerasu - Slon - Vârful lui Craiu - Tabla Butii - Vama Buzaului - Brasov).
- 1 octombrie 1473: este semnalata prezenta lui Stefan cel Mare la \"Cetatea Teleajenului\" (poate Homorciu), unde taie capetele pârcalabilor lui Radu cel Frumos, le ia în robie femeile si da foc cetatii.
- 1573: Alexandru al II-lea întareste fiilor popii Neagoe mosie \"peste valea Valenilor\".
- 1580: Mihnea Turcitu da o întarire marelui spatar Albina asupra mosiei Albinari (Aricestii Zeletin), care ajungea pâna la hotarul Valenilor. În 1581 tot Mihnea Turcitu întareste altora ocine în hotarul Berevoiestilor (azi cartier în Valenii de Munte).
- 1608: Radu Serban întareste marelui vornic Cernica si sotiei sale Chiajna satele Predeal Sarari, Valeni si Berevoiesti, pe care le împarte jumatate cu manastirea de la Gradiste.
- 1645: prima marturie documentara asupra judetului Sacueni (Saac) cu capitala la Valenii de Munte, de unde se va muta la Bucov în 1781.
- 1684: Miron Costin mentioneaza în cronica sa Valenii de Munte printre orasele Tarii Românesti.
- 1794: Târgovetii orasului sunt în proces cu egumenii manastirii din localitate, pentru regularizarea situatiei lor pe mosia acesteia.
- 1794: Se mentioneaza în documente \"târgul domnesc Valenii de Munte\".
- 1797: existenta unui dascal platit la scoala din Valeni.
- 1832: Valeniul numara 518 gospodarii (cu 2590 suflete).
- 1848: Nicolae Balcescu recruteaza din rândul locuitorilor comisarii de propaganda David Almajanu, I. D. Petrescu si Ion Gherasim Gorjan.
- 1907: se instaleaza aici istoricul Nicolae Iorga care deschide, în iulie 1908, Universitatea populara de vara.

Ca si personaj marcant al Valenilor il putem reaminti pe Nicolae Iorga, marele nostru geniu si istoric, om despre care se spune ca “Nu este cu putinta sa-ti alegi un domeniu din istoria românilor fara sa constati ca Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo si a tratat tema în mod fundamental.”.
Nicolae Iorga (n. 17 ianuarie 1871, Botosani - d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judetul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician român. Dupa cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat în cultura româneasca, în primele decenii ale secolului XX, \"rolul lui Voltaire\".
Dupa studii elementare si gimnaziale în Botosani, termina Liceul National din Iasi în 1888. Absolva Universitatea din Iasi într-un singur an cu diploma \"magna cum laude\". Continua studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.
Iorga devine in 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obtine prin concurs catedra de istorie la Universitatea din Bucuresti. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Începând din 1922 tine cursuri de vara la Valenii de Munte, judetul Prahova.
Iorga a fost autor al unui numar urias de publicatii, cel mai mare poligraf al românilor: circa 1.250 de volume si 25.000 de articole.
In Valenii de Munte se pot vizita numeroase vestigii istorice, situri arheologice, muzee si case memoriale:

Muzee:

- Casa memoriala N. Iorga
- Muzeul Etnografic \"Valea Teleajenului\"
- Muzeul de Stiinte Naturale \"Cultura Prunului\"
- Muzeul de arta religioasa si Scoala de misionare nationale si morale \"Regina Maria\"


Monumente:

- Bustul N. Iorga din curtea muzeului, creatia lui Oscar Han
- Bustul N. Iorga din fata Bisericii Manastirea, creatia sculptorului Emil Russi
- Bustul N. Iorga din fata Colegiului National N. Iorga, sculptat de Maria Grigorescu Vasilovici
- Bustul N. Tonitza din fata Centrului de Cultura Europeana
- Monumentul eroilor din fata Complexului muzeal

În apropiere poate fi vizitat Castrul roman de la Drajna.

Lacase de cult:

- Biserica \"Manastirea\", monument de arhitectura, cu hramul \"Adormirea Maicii Domnului\" este ctitoria lui Hagi Razvan Clucerul si a sotiei sale Ilinca Hagita si Clucereasa din Ceptura, la 1680 pe vremea domniei lui Serban Cantacuzino.
- Biserica \"Nica Filip\". Are hramul \"Intrarea în Biserica a Maicii Domnului\" si a fost târnosita în 1808. Ctitorii au fost Nica Filip si Soare Pitoi.
- Biserica Berceni. La cutremurul din 1940 a fost puternic avariata si n-a mai fost reparata din lipsa banilor sau pentru ca era prea aproape de Manastire. Era deservita de Ion Hârlaceanu, preot refugiat.
- Biserica Berevoiesti. A fost si este o filiala a Bisericii \"Nica Filip\". Hramul este Sfântul Spiridon. Ca vechime este a doua dupa Manastire, la 1726, mentionata pe crucea sparta de lânga ea. Cu ceva timp in urma aici s-au reluat slujbele la fiecare sarbatoare si au început lucrarile de renovare a bisericii.
- Biserica Sfântul Ioan. În fata bisericii a stat marturie peste timp de 400 de ani un plop (Populus nigra), dezafectat înainte de 1989. Un incendiu devastator din anul 1999 a mistuit întreg edificiul. În prezent se executa lucrari pentru o reconstructie integrala.
Biserica Sf. Nicolae Tabaci. Hramul bisericii este Sfântul Nicolae. Era biserica de cartier a tabacarilor care s-au stabilit aici mai aproape de apa pentru prelucrarea pieilor.

Biblioteci:

Biblioteca \"Miron Radu Paraschivescu\" se afla în Complexul Muzeal \"N. Iorga\".

Dintre marile personalitati ale acestui oras amintim:

Ecaterina Iorga (n. 1/ 13 noiembrie 1878, d. 24 noiembrie 1941), Nicolae Tonitza (n. 1886, d. 1940), Toma Gh. Tomescu (14 noiembrie 1881, Tecuci, d. 16 aprilie 1949), Miron Radu Paraschivescu (n. 2 octombrie 1911, Zimnicea, d. 17 februarie 1971), Ion Gherasim Gorjanu, Dumitru (Tache) Brumarescu, Acad. Mircea Malita, Valentin Ciuca, Prof. Dr. Constantin Pârvu, Dr. Gheorghe Bratescu, Dr. Gheorghe (Ghita) Bratescu, Dr. Costache Dimitriu, Dr. Aurelian Pârvulescu, Dr. Constantin Gaucan, Gheorghe Padure, Grigore Jipescu, Prof. Petre Dumitrescu, Prof. Calin N. Turcu (n. 1942, Ploiesti, d. 2006), Ioan D. Petrescu, Gheorghe Panculescu, Gheorghe Ionescu-Sisesti, Mircea Palaghiu, Madalina Manole, Ion Bocioaca, Paul Popescu
Iulian Vacarel (n. 1928), economist, membru titular al Academiei Române.

Pentru cei care iubesc manifestarile culturale si targurile in care se pot asculta si vizualiza: recitari de versuri, muzica de fanfara, muzica populara si dansuri populare, muzica usoara, targuri cu expozitie si vanzare de lucru mestesugaresc si nu numai, Valenii de Munte va invita sa ii pasiti pragul in datele de:

- 9 mai: ziua orasului. Manifestare complexa: alocutiuni, depuneri de flori, versuri si cântece patriotice, muzica de fanfara, spectacole, întreceri sportive, simpozioane, expozitii, dans etc.
- 13 - 18 august: cursurile de vara ale Universitatii Populare \"Nicolae Iorga\". Manifestare complexa, cu participare nationala si internationala: prelegeri, dezbateri, simpozioane, expozitii de carte, cusaturi, tesaturi, pictura, sculptura, fotografii artistice, mestesuguri traditionale, spectacole, excursii culturale, lansari de carte etc.
- 15 august: Stamaria Mare - festival folcloric judetean, cu participare nationala si internationala.
- 27- 29 octombrie - Serbarile Toamnei la Valenii de Munte. Manifestare cultural-artistica complexa, cu participare nationala, inclusiv din Republica Moldova: târgul de toamna al producatorilor de pe Valea Teleajenului, expozitii, spectacole folclorice, concursuri, muzica de fanfara, serii de dans etc.

Valenii de Munte, aflat intr-o zona depresionara cu o clima subalpina care are o medie anuala a temperaturii de 18º C poate fi considerata o statiune climaterica, beneficiind de un aer curat si destul de ozonificat, lipsit de impuritati.
Aici, veti beneficia de o atmosfera linstita, departe de galagia si infernul marilor orase, de o frumusete aparte a zonei, de ospitalitatea unor oameni deosebiti si de diverse forme de agrement specifice acestui orasel.
Ca si puncte de care vei gasi in Valenii de Munte hotele, pensiuni, vile, case private, valenenii ocupandu-se cu precadere de turismul in forma rurala, turism foare apreciat dealtfel atat in tara cat si de catre turistii straini.

Pe langa acestea, din Valeni veti putea face drumetii in orasele si localitatile alaturate, veti putea face excursii montane pentru escalada si alpinism, veti putea sa va relaxati prin:

- plimbari cu ATV-ul,
- paintball , 
- mountain-bike,
- sporturi diverse

In cazul in care v-ati decis, Valenii va asteapta cu toate frumusetile lui!

Cabana la Matita

Cazare Valenii de munte - Cabana la Matita

Cabana este situata in zona Valeni de munte foarte multa verdeata liniste multiple facilitati posibilitati mici drumetii iar la cerere se asigura meniuri traditionale pentru minim 4 persoane .Va asteptam cu drag.... Mai multe detalii
Loc de Joaca pentru Copii Biliard Bucatarie Ferma Foisor Frigider comun Gradina Gratar / Barbeque Livada Masina Mic Dejun Parcare Accepta Animale Ping Pong Piscina Terasa Teren de Sport TV cu Cablu in Living
Baie cu Cada Balcon Frigider Incalzire Centrala Incalzire cu Lemne
Structura spatiu:
 • Camere duble: 4
 • Apartamente: 0
 • Total camere: 0
 • Total locuri: 8
 • Pret: 50 RON/camera
cabana la matita

Cazare Valenii de munte - cabana la matita

Cabana in zona deosebita merita incercat vezi www.cabanalamatita.aaz.ro... Mai multe detalii
Loc de Joaca pentru Copii Biliard Bucatarie Ferma Foisor Frigider comun Gradina Gratar / Barbeque Livada Masina Parcare Accepta Animale Ping Pong Piscina Sanie Terasa Teren de Sport TV cu Cablu in Living
Baie cu Cada Frigider Incalzire Centrala Incalzire cu Lemne Telefon TV cu Cablu in camera
Structura spatiu:
 • Camere duble: 4
 • Apartamente: 0
 • Total camere: 0
 • Total locuri: 8
 • Pret: 50 RON/camera
Pensiunea Coiful de aur

Cazare Valenii de munte - Pensiunea Coiful de aur

Pensiunea Coiful de Aur este situata in superba statiune Valenii de Munte, oferind vizitatorilor o panorama de neuitat si momente de relaxare la superlativ. Va oferim 2 camere cu 3 si 4 locuri, baie, bucatarie, living, ... Mai multe detalii
Loc de Joaca pentru Copii Bucatarie Frigider comun Gratar / Barbeque Accepta Animale
Incalzire Centrala
Structura spatiu:
 • Camere duble: 0
 • Apartamente: 0
 • Total camere: 2
 • Total locuri: 8
 • Pret: 60 RON/camera
 
Vila ELISABETA

Cazare Valenii de munte - Vila ELISABETA

Vila Elisabeta de 3* ofera un confort deosebit pentru orice ocazie, fie ca este vorba de un week-end la munte, un intreg sejur, sau o calatorie de afaceri. Va oferim pentru cazare camere cu 2-3 locuri, TV + Cablu, 2 bai,... Mai multe detalii
Loc de Joaca pentru Copii Bucatarie Frigider comun Gradina Living Parcare Accepta Animale
Dus in Camera Frigider Incalzire Centrala
Structura spatiu:
 • Camere duble: 3
 • Apartamente: 0
 • Total camere: 0
 • Total locuri: 6
 • Pret: nedefiniti RON/camera
Pensiunea Vera si Livia

Cazare Valenii de munte - Pensiunea Vera si Livia

Pensiunea Vera si Livia va invita sa va petreceti sarbatorile, vacantele weekend-urile pe frumoasele meleaguri din Valenii de Munte. Pentru vacante, vila noastra asigura 50 de locuri de cazare in apartamente compuse din ... Mai multe detalii
Foisor Lavanderie Peste Accepta Animale Restaurant Sala de Mese TV cu Cablu in Living
Baie cu Cada Frigider TV cu Cablu in camera
Structura spatiu:
 • Camere duble: 0
 • Apartamente: 25
 • Total camere: 0
 • Total locuri: 50
 • Pret: 100 /integral
Pensiunea Casa Rosetti

Cazare Valenii de munte - Pensiunea Casa Rosetti

Casa Rosetti este gazda ideala cu orice ocazie, atat pentru turism cat si pentru afaceri. Imbinand eleganta si utilitatea, pensiunea noastra ofera clientilor sai conditii deosebite de cazare alaturi de servicii de calita... Mai multe detalii
Foisor Frigider comun Restaurant Sala de Mese TV cu Cablu in Living
Dus in Camera Incalzire Centrala
Structura spatiu:
 • Camere duble: 6
 • Apartamente: 0
 • Total camere: 0
 • Total locuri: 10
 • Pret: 120 /camera
Hotel Capitol

Cazare Valenii de munte - Hotel Capitol

Hotel Capitol va ofera multa liniste si sentimentul integrarii in natura, alaturi de servicii de inalta clasa oferite prin curatenia si inzestrarea camerelor noastre. Hotelul nostru pune la dispozitie 32 de camere si ser... Mai multe detalii
Bar de Zi Bucatarie Foisor Frigider comun Restaurant Sala de Mese TV cu Cablu in Living Plata cu Cardul
Aer Conditionat Dus in Camera Frigider Incalzire Centrala Minibar Telefon TV cu Cablu in camera
Structura spatiu:
 • Camere duble: 32
 • Apartamente: 0
 • Total camere: 0
 • Total locuri: 64
 • Pret: 120 /camera
 
 

Home

Restaurante Valea Prahovei

Inscrie Pensiune

Inscrie Restaurant

Delta Dunarii

Despre Valea Prahovei

Parteneri

Contact

© Pensiuni Valea Prahovei 2008
Toate Drepturile Rezervate
 
Creare site by Studio Media Pixel