Mai jos apare o descriere a statiunii Brebu cu locatiile care ofera cazare Brebu dar si pensiuni Brebu in 2011 si 2012. Cazare Brebu la preturi rezonabile si cazare Brebu pentru toate buzunarele si toate genurile de oameni.

Pensiuni din Brebu | Despre Brebu

Cazare Brebu, Pensiuni Brebu

Brebu sau comuna legendelor am putea spune. Brebu, pe langa frumusetea sa naturala, pe langa calmul aparte si zambetul larg al oamenilor sai…ea insasi este o legenda tesuta din firele nevazute ale dorintei de cunoastere, de autocunoastere, autodescoperire mai bine spus.
Nestiind de unde vin, de ce localitatea se numeste Brebu, oamenii, nascocitori din fire si foarte buni scenaristi, au dat nastere la mai multe legende legate de toponimia comunei.
  Cea dintai legenda aduce sub „lumina reflectoarelor” brebul – un animal rozator asemanator castorului ce traia odinioara  pe podisul brebean.
Se stie, dupa cum confirma si legenda, ca pe teritoriul comunei Brebu „se gaseau multi brebi, dar care au disparut odata cu palcurile de padure si de pasune, ce se gaseau pe podisul Brebului.”
         A doua legenda referitoare la originea denumirii, o reprezinta existenta multor brebenei in crangurile lui, si in imprejurimi, brebenelul fiind o floare ierbacee de padure. Aceasta supozitie este confirmata si de „Marele Dictionar Geografic al Romaniei”, care spune „ca numele comunei Brebu provine de la niste flori: brebenei sau brebeni ce cresteau pe campul unde se gaseste azi comuna Brebu.”
         N. Mailat, in articolul sau „Epoca lui Matei Basarab (1632-1654). Palatul voievodal cu manastirea Brebu – Jud. Prahova” spunea ca „Brebu si-a luat numele de la florile mandre si mirositoare, brebenei sau brebeni”, mentionand apoi ca numele de brebenei provine de la verbena, o denumire latina pentru asezare Daco-Romana.
         O a treia varianta a denumirii comunei Brebu ne spune ca primul stapanitor al acestor locuri sa fi fost un anume „Breab”, iar comuna si-a luat numele de la el.
         Dintre aceste trei versiuni, cea mai plauzibila pare sa fie prima, „breb” fiind si cel mai aproape ca scriere, parere sustinuta si de N. Iorga in studiul sau „Romania cum era pana in 1918” unde afirma ca numele de Brebu provine „nu de la un stramos Brebu, care n-ar fi gresit alegandu-si locul aice, pentru el si tot neamul sau loc de salasluire, ci dupa un breb, un castor, rar animal, spre pieire, vrednic sa fie pomenit astfel.”
         In sprjinul acestor afirmatii vine un pasaj din articolul scris de Doctorul Docent Radu Calinescu in revista „Natura”: „Toate localitatile noastre, care au denumiri in legatura cu „breb” (pe slovena castor) sau cu „hod” (pe ungureste castor) ca de pilda Brebuna, Brebunari, Brebeni, Brebu etc. sunt in stransa legatura cu existenta de odinioara in aceste locuri a castorului”.

Odata ce v-ati lamurit asupra  provenientei mistice a brebenilor, mai trebuie sa aflati despre acestia ca drumul de legatura dintre Brebu si Pietriceaua se mai numeste si Valea Lupului. Acolo au fost lupte intre Matei Basarab si Vasile Lupu. Matei Basarab, ca sa-si apere zona unde voia sa ridice  manastirea, taia cu soldatii stejarii imensi si-i punea in calea ostii lui Vasile Lupu.

Comuna Brebu este alcatuita din satele: Brebu Manastire, Brebu Megiesesc sau Siliste cum I se mai spune din cauza ca partea de sud a acestui sat era pana mai acum 100 de ani, nelocuita, Podul-Cheii si Pietriceaua.
Satul Podul-Cheii a capatat numele de la podisul pe care se gaseste si care e situat intre confluenta Doftanei cu garla Valea Rea, numele podisului venind de la Cheia Brebului care se gaseste la N-V de podis, asezata de apele Doftanei in stanca ce leaga acest podis de culmea de vizavi, o ramura din culmea Baiului, Garbova.
         De Podul-Cheii, ca mosie, se vorbeste in cartea de judecata data de Mihai Viteazul, la 20 august 1596 prin care intareste ca propietari in Brebu pe popa Fratean si fiul sau Baico, in care spune „si iar a cumparat Baico, din toata partea lui Oancea, de la Podul-Cheii oricat se va alege…”. Dupa cum stim, satul nu exista cand a venit Matei Basarab, pe locurile acestea, iar batranii spun ca la 1864 nu numara decat 9 familii, cu toate ca au fost impropietariti 14 locuitori, iar la 1898 numara 110 suflete (Arhiva de Stat Ploiesti – Tabele de impropietarire de la 1864. vezi Doc 11 si 7 si marele dictionar geografic al Romaniei editat 1989, vol I litera B si P).
Satul Pietriceaua si-a luat numele de la culmea muntelui cu acelasi nume, cumparat de stramosii pietricenilor de la „… Ram si Neagu…”. Despre acest munte se vorbeste intaia oara in 1518 intr-un document dat de Neagoe Basarab, domnul Tarii Romanesti, prin care intareste stapanirea lui Dragomir sluga si a fetei sale Neacsa asupra anumitor mosii intre care si muntele Pietriceaua. (Arhiva de Stat Bucuresti – sector istoric – Catalogul documentelor Tarii Romanesti, doc nr. 258)
Numele satului vine de la pietrele din Galme, ce pareau a se pravali peste sat. Inainte, partea de sus a satului era plina de astfel de pietre, cu timpul ele au fost folosite de oameni in gospodarii, sau acoperite de pamant.
Despre satul Pietriceaua stim ca exista cu 100 de ani inainte de atestarea documentara a Brebului.
Pentru ca aici sunt pasuni frumoase si locuri calde cu oameni primitori, prin Brebu au inceput sa se aciueze ciobani de prin partile Brasovului, ciobani denumiti si mocani.
Satul dateaza de 600-700 de ani. Din documentele studiate, se pare ca in 1310, un Vlad Viteazu este improprietarit chiar pe varful Barbesului al muntelui Pietriceaua cu pamant, pentru vitejia lui. Din Vlad se naste numele de Lungu pe care si preotul satului il poarta si de care este mandru considerandu-se urmas al lui.
Satul este asezat cu „fata catre soare” ca in tot timpul acesta sa il lumineze si sa il incalzeasca. Privit de pe Galme ai putea spune ca acest loc este o palma de stralucire, iar noaptea apare ca un loc inundat de licurici!
De pe culmea satului se vede Ploiestiul, Baicoiul si Campina.

Brebu este situata la 100 km de Bucuresti, 40 km fata de Ploiesti, 4 km de Campina si 1 km Nord de Muzeul Doftana, pe un platou lung de 10 km si lat intre 500 m si 2,5 km, asezata pe stanga Doftanei, la 4 km de confluenta cu Prahova.
Principalele cai de acces sunt: Drumul Judetean Campina – Telega – Brebu iar de aici la Pietriceaua si respective Slanic – Valeni de Munte.
Tot din Brebu se poate continua pe Valea raului Doftana, trecand pe partea stanga a barajului de la Paltin, spre Tesila – Traisteni, azi comuna Valea Doftanei si mai departe spre Predelus iar peste munti de aici la Sacele.
Despre Brebu au scris multi istorici, scriitori si gazetari si pe buna dreptate, deoarece aceasta comuna are un peisaj de-a dreptul pitoresc.
Printre cei care au scris despre Brebu sau l-au pictat, amintim:
- marele istoric N. Iorga in Tara Romanilor din 1910, Sate si Manastiri, articole de ziar,
- Lazar Saieneanu in Dictionarul Limbii Romane din 1922,
- Al. Vlahuta in Romania Pitoreasca,
- Bolintineanu in Romanul,
- Elena I. Simionescu in Sate Din Romania
- N. Grigorescu cu lucrari cum ar fi Ciobanasul,
- Stefan Luchian cu cele 30 lucrari ale sale,
- Sava Hentia care a lucrat in Brebu din 1866 pana in jurul anului 1905 si multi altii.

Obiective Turistice      
  - Muzeul de Istorie al secolului XVII, care se gaseste in Casa  Domneasca Matei Basarab.
  - Biserica Matei Basarab
  - Biserica Noua
  - Monumentul Eroilor
  - Fantana lui Matei Basarab
  - Pictura tamplei si altarul manastirii, lucrata de catre pictorul Sava Hentia
  - Pictura si frumoasa sculptura in lemn din interiorul Bisericii Noi. Prima, lucrata de 
     pictorul italian,  Marchetti, iar  a doua de sculptorul Babic din  Bucuresti (1912-1924)
  - Casa pictorului Sava Hentia
  - Pictura veche de pe glafurile ferestrelor descoperite cu ocazia restaurarii  Casei Domnesti 
    in 1957-60.
  - Lacul Brebu, aparut in locul vechii manastiri dinainte de 1641, scufundata dupa aceea . 

Trasee turistice  
  a) Brebu- Monumentul Eroilor din centrul localitatii, Biserica Noua, lacul cu imprejurimile sale, prin \"coada lacului\" se ajunge la sipot si baile de sare, si excursia se termina la Complexul Muzeal \"Matei Basarab\".
   b) Brebu- Gradina boiereasca, se coboara pe poteca pana la raul Doftana, de aici se pot urma doua trasee: primul pe langa fabrica de cherestea spre Voila, Muscel, \"fantana cu ciresi\" ajungi la Campina (1h si 30 min de mers pe jos), al doilea, dupa ce traversezi puntea de peste Doftana, o iei la dreapta pe langa barjul de la \"Captare\", pana la Lunca Mare, iar de aici traversezi iar Doftana si ajungi pe malurile Brebului aproape de Cheile Brebului.
    c) Brebu-Teisi, la iesirea din brebu spre Pietriceaua se urca in stanga pe langa islazul comunal si se ajunge intr-o superba padure de tei. De aici se coboara in drumul ce duce pe Nemernicu. (2-3 ore mers pe jos)
   d) Brebu-Valea Maluroasei (4 km). Padurile de brad si pitorescul ei salbatic, cu izvoarele de apa sarat-iodata, este traseul cel mai la indemana si comod. Acces si cu masina.
   e) Brebu-Valea Lupului, (5 km) cu frumoase pozitii pitoresti si paduri de brad, Varful lui Gaina si Lacovistea, fostul leagan principal al brebenilor pana la 1864.
  f) Brebu-satul Podul Cheii cu Cheia Brebului (Doftanei), pe aceste locuri s-a facut caramida pentru intregul complex ridicat de M Basarab si tot aici a pictat Stefan Luchian, cat a stat la Brebu.
    g) Brebu-Telega (6 km) Unde se poate face tratament la Bãile Sãrate.
    h) Brebu-Barajul Paltinu (20 km). Traseu acesibil cu autovehiculul., drumul fiind asfaltat. Sau pe jos, pe poteci spre zona Nemernicu, pe partea stangã a raului Doftana.
   i) Brebu-Pietriceaua-Alunis-Slanic. (26 km) Drum modernizat, asfaltat (3km de la iesirea din Brebu pana la intrarea in Pietriceaua drumul este bun dar neasfaltat). Indicat mersul pe jos, cel putin pana in zona Pietriceaua

 

Vila Stefania

Cazare Brebu - Vila Stefania

Vila Stefania de 3* va asteapta pentru un sejur de vis intr-una din cele mai noi si moderne pensiuni din statiune. Camerele noastre va stau la dispozitie cu toate dotarile necesare pentru a va face un sejur cat mai placu... Mai multe detalii
ATV Foisor Frigider comun Parcare Ping Pong Restaurant Sala de Mese TV cu Cablu in Living
Aer Conditionat Baie cu Cada Dus in Camera Dus pe Hol Frigider Minibar
Structura spatiu:
  • Camere duble: 4
  • Apartamente: 0
  • Total camere: 8
  • Total locuri: 2
  • Pret: 50 /camera
Pensiunea Randunica

Cazare Brebu - Pensiunea Randunica

Pensiunea Randunica va ofera linistea unui concediu relaxant si odihnitor, departe de aglomeratia vietii citadine. Pensiunea noastra dispune de urmatoarea structura de cazare: 5 camere double cu grup sanitar propriu; cam... Mai multe detalii
Foisor Frigider comun Parcare Restaurant Sala de Mese TV cu Cablu in Living
Baie cu Cada Dus in Camera Frigider TV cu Cablu in camera
Structura spatiu:
  • Camere duble: 5
  • Apartamente: 0
  • Total camere: 0
  • Total locuri: 10
  • Pret: 100 /persoana
 
 
 

Home

Restaurante Valea Prahovei

Inscrie Pensiune

Inscrie Restaurant

Delta Dunarii

Despre Valea Prahovei

Parteneri

Contact

© Pensiuni Valea Prahovei 2008
Toate Drepturile Rezervate
 
Creare site by Studio Media Pixel